Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
 
 

NOVINKY

arr3Věrnostní programPro věrné (a registrované) zákazníky jsme připravili věrnostní program ve formě procentuální slevy... arr3Nový blog11.11. 2016  Spustili jsme nový blog přímo na stránkách e-shopu. BLOG...

Klíčení semen

Superzdravá potravina po celý rok

 

Proč semena klíčit?

    Klíčící semena jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů. Tuto zeleninu si může doma pěstovat každý a doslova za pár korun.

 

Co potřebujete?

    Na klíčení si můžete pořídit různé speciální klíčící misky, sklenice apod., ale bohatě si vystačíte i s běžným vybavením kuchyně, stačí obyčejný cedník, někdo používá zavařovací sklenice do víčka udělá dírky a při klíčení je obrátí dnem vzhůru

 

Jak to dělám já?

    Propláchnu a namočím semena na 12-24 hod do vody, potom sliju přes cedník a nechám v cedníku na lince v kuchyni. 2x denně propláchnu pod tekoucí vodou. Klíčení je u konce v momentě, kdy je klíček 2-3x delší než semeno.  Podle druhu rostliny to trvá 2-5 dnů.  Naklíčená semena se dají několik dní uchovat v ledničce.

 

Co klíčit?

    Prakticky cokoliv co má jedlou celou rostlinu. Tedy čočku, hrách, mungo, pšenici, pohanku, vojtěšku, ředkvičku, slunečnici, dýni... Semena musí být celá a neporušená (ne půlený loupaný hrách - to není vtip, opravdu se na to jedna paní ptala) a chemicky neošetřená (nekupovat semínka určená k pěstování na zahrádce, bývají různě mořená a ošetřená proti chorobám a plísním).

 

naklíčená čočka

 

Jak naklíčená semena konzumovat?

    Ideálně v syrovém stavu, tedy jako součást salátů, posypat na namazaný chléb apod., ale dají se přihodit na závěr i do různých pokrmů typu "čína" či polévek.

 

Recept na salát z čínského zelí a naklíčené čočky:

 

  • čínské zelí
  • cibule
  • naklíčená čočka
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • citronová šťáva
  • dýňový olej

 

    Zelí a cibuli nakrájíme, podle vlastní chuti si umícháme zálivku, pokapeme dýňovým olejem a přimícháme naklíčenou čočku.

 

    salát z čínského zelí

 

A ještě fotonávod jak pěstovat řeřichu:

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ